I Stockholm erbjuds möjligheten att åka skidor mitt i stan. Inte helt vanligt men omåttligt populär är Hammarbybacken som sedan 1990 hållit öppet för allmänheten. Vad inte många vet är att Hammarbybacken är en konstgjord skidbacke som är gjord av avfallsmassor från två större byggen – Globen som byggdes under början av 1980-talet och miljöprojektet Hammarby sjöstad som började byggas under 2000-talet. Idag är Hammarbybacken ett populärt utflyktsmål för alla stockholmare som har intresse av nedförsåkning av något slag.

Hammarbybacken ägs idag av alpinjätten SkiStar som bland annat även äger rättigheten att driva skidbackarna i Sälen och i Åre. Hammarbybacken ligger på samma sida Hammarby sjö som Hammarby sjöstad och de som åker i backen har en fantastisk utsikt över stan. Backen är nämligen hög och har en fallhöjd på 85 meter och har tre nedfarter varav den längsta är på hela 750 meter. För några år sedan hade man problem med den uppvärmning som motorvägarna och Hammarby sjöstad bidrog med.

Flera säsonger var man tvungen att stänga backen eftersom att snön smälte. Nu har man dock satsat på snökanoner som gör det möjligt att hålla öppet under hela säsongen. Eftersom att Hammarbybacken ligger så centralt är det lätt att ta sig till backen med bil men även genom att åka kommunalt. Detta gör den än mer attraktiv för de aktiva stockholmarna. För de som ännu inte provat på backen kan det verkligen rekommenderas och för att du ska slippa köpa dyr skid- eller snowboardutrustning så är att hyra på plats ett bra tips.

Självklart finns det en kafeteria i Hammarbybacken där man kan köpa mackor och värma sig med en kopp varm choklad, vilket är halv njutningen med att besöka Hammarbybacken. För de mindre barnen finns även möjlighet att lära sig att åka skidor med friluftsfrämjandets skidskola. Gratis åkning erbjuds barn under 7 år, förutsatt att de bär hjälm och är i sällskap av målsman.

För ungdomar upp till 15 år och seniorer från 65 och uppåt gäller rabatterat pris och man betalar per timme man åker. Prisexempel för 1 timmes åkning för ungdom ligger på 60 kronor och för vuxen 100 kronor, 2 timmars åkning kostar 80 kronor för ungdom och 130 för vuxen. Man måste dock köpa ett kort för 45 kronor som man laddar upp och använder som betalningsmedel.

Hammarbybacken mitt i stan
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *