PVC-fönster är en fönsterkarm som är gjord av eten och klor. Det är en plastsort, som förutom att användas till fönsterkarmar, som används till leksaker och sjukhusutrustning. Men PVC är som mest känt inom byggbranchen där de används flitigt. PVC-fönster kallas även miljöfönster, och det beskriver PVC-fönster rätt så bra.

För PVC-fönster påverkar miljön relativt lite. Förutsatt att du sköter det väl. I jämförelse med trä, aluminium och stål är miljöfönster riktigt bra. Under tillverkningen berörs miljön väldigt lite. Men det är viktigt att du källsorterar dessa fönster rätt. Se till att de inte bränns utan sorteras. Om du inte gör detta påverkar det miljön mycket negativt. Men sköter du PVC-fönster rätt så kan du kalla det ett sant miljöfönster.

Det finns flera andra fördelar med PVC-fönster. Hållbarheten med PVC-fönster är riktigt lång. Det kan ta flera årtionden innan du märker att fönsterna inte är nya. Till skillnad från träfönster som har en varierande hållbarhet, där varje träfönsters kvalité beror på träslag och hur trädet behandlats, har miljöfönster en jämn hållbarhet.

En nackdel med PVC-fönster är den giftiga röken som uppkommer när materialet brinner. Men precis som när alla plaster som brinner utsöndras en giftig gas. Samtidigt är de självsläckande efter tio minuters brinntid. Det är en fördel om man sätter det emot träfönster som tar trettio minuter av brinntid innan de går att släcka med vatten.

Att PVC-fönster inte är lika stort i Sverige som i andra delar och i andra länder kan bero på att vi har sådan stor tillgänglighet till trä. Sedan 1954 har miljöfönster växt på marknaden. Första företaget som skapade dessa nya moderna fönster är tyskt och heter Trocal, men sedan dess har marknaden brett ut. Första företaget i Sverige var Fönstergruppen (i Varberg) som på 1980-talet introducerade PVC-fönster till den svenska marknaden.

 

Behöver du hjälp med PVC fönster i  Stockholm rekommenderas lite mer läsning här: http://fonstermaklaren.se/index.php/foeretag/produkter/pvc

PVC-fönster – en förklaring

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *