I och med införandet av rut-avdraget så har antalet företag verksamma inom städbranschen ökat radikalt. Det finns många som vill ta del av den stora marknad som öppnat sig där fler och fler personer använder sig av städhjälp. Detta är ganska naturligt att förstå, i och med att denna tjänst blivit så mycket billigare än vad den tidigare var, så blir fler intresserade och detta i sin tur leder till en expanderad marknad. För kunderna är detta enbart positivt; dels får man ett större urval av företag och dels så är dessa billigare samt att de även erbjuder fler tjänster än vad de tidigare gjorde. Förr om åren – innan rut-avdraget – så utförde städföretag kanske endast hemstädning och detta till ett dyrt pris.

Numera – i takt med den ökade konkurrens bland företagen så har de blivit lite mer flexibla och detta för att hänga med och inte bli förbisprungna. De äldre företagen som kanske inte varit beredda att erbjuda lite mer har också tappat många av sina kunder och detta är något som främst märkts i Stockholm och andra större städer där konkurrensen är som allra störst. Vad är det då för något som de nya städföretagen kan erbjuda och som gör att dessa blivit så attraktiva?

Ja, det handlar inte om att de gör ett bättre jobb – det handlar om att de är beredda att göra andra typer av jobb. Här kan det handla om saker som kontorsstädning, flyttstädning eller städning i affärer. Saker som tidigare varit rena tilläggstjänster – dyra sådana – och som de etablerade företagen kanske åtog sig med viss skepsis. En flyttstädning var något som förut användes av de som verkligen hade råd – resten fick lov att göra den på egen hand.

Hur blir det utan rut-avdraget

Numera är det nästan vanligare att man anlitar ett företag för en flyttstädning än att man gör den själv och allt detta alltså tack vare konkurrensen och den flexibilitet som kommit med denna. Det här är alltså något som kommit i och med rut-avdraget och det ska bli väldigt intressant att se hur framtiden ser ut.

Det talas nämligen om att detta rut-avdrag ska försvinna eller åtminstone begränsas rejält och att städföretag i och med detta kommer att försvinna – det råder det inga tvivel om. Frågan är om de som blir kvar fortfarande behåller sin flexibilitet gentemot kundernas behov eller om de återgår till den äldre skolan där exempelvis flyttstädning blir en dyr tjänst att använda sig av.

Det här får framtiden utvisa men visst kan man spekulera om att så blir fallet – risken är nämligen stor att städning i stort åter blir en sak som bara de rikaste har råd med. Lite synd kan man här tycka.

Städföretag är flexibla och erbjuder många tjänster
Tagged on:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *