Kärt barn har många namn. Termer som SEO, search engine optimization, optimering, sökoptimering läs mer här, och sökmotoroptimering syftar alla till samma sak. Detta är att synas i sökmotorerna! Det finns en hel del olika metoder för att nå en bra placering i google eller valfri annan sökmotor, men vissa drag är gemensamma för de flestas sätt att arbeta med ökad synlighet. Denna sida visar en förenklad och tydlig bild över vad SEO är och på vilket sätt man kan dra nytta av samarbete med en SEO-konsult.

SEO förenklat

Har man aldrig varit i kontakt med sökmotoroptimering tidigare kan man, grovt förenklat, säga att det handlar om några olika saker. Det primära är att se till att den sida man vill få upp till en bra placering också är anpassad för sökmotorerna så de ser en poäng med att tilldela dig denna position. Detta gör man genom att välja titel, rubriker, struktur, innehåll etc. enligt en väl genomtänkt strategi. Att göra sin hemsida till en rimlig kandidat är det första man bör göra om man vill nå en placering som tillför någonting till ens verksamhet. På fackspråk kallas detta att göra en ”on-page optimering”. Dvs. en optimering på själva hemsidan.

När detta steg är klart, måste man hela tiden hålla sin hemsida intressant. Detta kan göras på en rad olika sätt, men att regelbundet uppdatera sidan på ett eller annat sätt är en teknik som gör att din sida blir levande och inte blir en fossil av det förgångna. Detta arbete kan vara ganska omfattande. Hittills har vi då en sida med bra innehåll och ett upplägg som gillas av sökmotorerna. Dessutom uppdateras sidan och är levande och intressant för besökaren.

effekten av sökoptimeringNu är det tid att börja fundera på hur sidan skall få det där lilla extra som gör att den verkligen syns. Länkar har stor betydelse för att en sida skall synas på en bra position. Det finns många avancerade, och tillika hemliga, länkstrategier som används av SEO-proffs, men grundtanken är fortfarande densamma. Länkar behövs och de skall helst vara från en etablerad sida med hög PR, dvs. Pagerank. Alla indexerade sidor har en PR mellan 0 och 10. Ju högre siffra desto högre PR. Länkarna ger google en indikation om att din hemsida faktiskt tillför någonting och ger besökarna någonting de har nytta av. Skulle sidan vara intetsägande och katastrofal till innehållet skulle ingen ha glädje av att länka till den helt enkelt. I den mån som går, bör man också vara noga med den ankartext som används för länkning. Allt skall följa det tema du bygger din hemsida på. En sida om kläder bör ha ankartexter som rör samma bransch. En länktext i stil med 'effektiv ångvält' är självklart opassande för en modeblogg, medan 'Gucci vårkollektion' kan kännas som en mer övertygande och träffsäker länktext.

SEO och Sökoptimering

Önskar du lära dig mer om SEO och kanske till och med pröva dina vingar, kan du sätta upp en helt ny sida för att lära dig ”tänket” utan att för den sakens skull behöva äventyra en sida som du redan driver. Framförallt bör man undvika att arbeta med en företagssida innan man behärskar diverse SEO-tekniker! Att anlita en kunnig SEO-expert kan i längden vara betydligt billigare och definitivt mer effektivt för att få sidan att synas.

Google och SEO-branschen – SEO är ett fenomen som växt fram ur en allt mer digitaliserad omvärld. Majoriteten av landets internetanvändare rådfrågar google varje gång de vill få reda på någonting. Google har till och med blivit upptaget som ett verb i den engelska ordboken. Helt klart någonting unikt för ett sådant företag. Googles syfte är att ge användarna någonting de har nytta av. Kan en sökmotor ge bra resultat som är relevanta för det man söker, kommer man i allmänhet tillbaks till denna sökmotor. Att SEO skulle kollidera med Googles intressen är således en felaktig bedömning. Som företagare vet du hur viktigt det är att vara känd hos kunderna och att synas för nya potentiella klienter. Via google kan man rikta en passiv marknadsföring till alla som googlar efter varor man själv tillhandahåller.

En mycket välriktad direktreklam till en väl avgränsad och tillika intresserad målgrupp. Som företag vill man ge besökarna vad de är ute efter. Detsamma vill google vilket ger synergilösningar för alla inblandade. Förvisso ändrar sökmotorerna sina arbetssätt med jämna mellanrum, och det är inte sällan bra sidor hamnar i kläm. Dock är uppdateringar och förändrad algoritm inte någonting som görs av ondo. Tanken är i allmänhet att höja nivån på sökresultaten. Någonting som gynnar google-användare. En kunnig SEO-expert har full koll på genomförda och kommande uppdateringar och vet hur man skall göra för att du som kund inte skall drabbas. Denna kunskap utgör en stor fördel med att anlita en SEO-konsult istället för att själv försöka sig på företagets sökoptimering.

Vad är SEO och sökoptimering?
Tagged on:     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *